Solar Enerji Alanındaki Tüm İhtiyaçlarınız İçin Bize Danışabilirsiniz! +90 507 933 83 84
YüzerGES ve Enerji Kanun Değişikliği
EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş, Trt Radyo 1 Stüdyolarında Gündem Enerji Programında Bülent Kaya ile birlikte Yüzer GES ve Enerji Kanun Değişikliği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
2/6/20242 min oku


Fotoğraf: Yüzer GES
EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş, Trt Radyo 1 yayında Bülent Kaya'nın konuğu oldu. Enerji Kanun Değişikliği ve Baraj, Göl, Deniz gibi yüzeylerin üzerine kurulacak Güneş Enerji Santralleriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.
Yüzer GES
#YüzerGES hali hazırda Üretim Tesisi olan noktalara kurulacak (Keban Barajı, Atatürk Barajı gibi)
İçme suyu temin edilen rezervuarlar ve sulak alanlara Yüzer GES kurulamayacak.
#YüzerGES ÇED Raporuna tabii olacak. Çevresel etki sadece kuş göç yolu, orman etkisi değildir. Aynı zamanda su ve su yollarına olan etkiyi de araştırır.
Kıyı ve Sahil Şeridine Yüzer GES kurulamayacak.
#YüzerGES yapay göl ve sulama barajlarına kurulacak.
Çevreye uyumlu, doğal hayatı koruyan, habitata negatif etkisi olmayan veya tölere edilebilecek kadar az etkisi olan Yüzer GES'ler faaliyete geçecek.
#YüzerGES'lerde alanın tamamına GES kurulması söz konusu değil. Zaten düşük su seviyesi, yüksek su seviyesi gibi analizlerle santral planı yapılması gerekiyor.
— EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş
Doğalgaz
Bir diğer gündem maddesi, kanun teklifi değişikliğinin Doğalgaz Ticaretini de kapsamasıydı. EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş Doğalgazı ihraç etmemize yarayacak önemli bir değişiklik gerçekleşeceğini söyledi.
Bu kanun maddesinde vizyoner bir madde var. Doğalgaz ile alakalı önemli bir değişim var. Doğalgazı ihraç edebilmemizi sağlayan düzenleme geliyor. Gerek LNG gerek boru hatları ile doğalgaz ihraacatı yapılabilecek. Bu kanunla beraber artık "transit ülke, koridor ülke" yerine "enerjide ticaret merkezi" olma hedefimiz gerçekleşecek. Bu kanun hükmüyle beraber doğalgazı satış haline getirebiliyoruz.
Deprem
Bir diğer husus 6 şubatta karşılaştığımız hadiseler olduğu gibi elektrik tedariğinin sağlanması için yaşanan bazı problemlerin ortadan kaldırılabilmesi için, daha hızlı aksiyon alabilmek için kanun düzenlemesi geliyor.
Normalde elektrik kullanabilmek için o alanda mülkiyet hakkına sahip olmanız lazım. Örneğin eviniz depremde hasar aldı ve onun yerine bir noktaya konteynır veya çadır koydunuz. Buradaki elektrik ihtiyacını hızlıca çözmek için kanun teklifi verildi. (can ve mal güvenliği için)
10 yılını doldurmuş Lisanssız Santraller ne olacak?
10 yılını doldurmuş çatı ges lisanssız üreticiler 10 yılın sonunda aynı şekilde tüketime dayalı üretime devam edebilecek.
10 yılını doldurmuş arazi GES lisanssız üreticilerin artık bir tüketim tesisi kalmasa bile piyasaya satış yapabilecek.
Üreticiyi ortadan kaldırma veya dezavantaj sağlama gibi bir durum sözkonusu değil, piyasaya entegrasyonunu sağlayan bir düzenleme
Depolamalı GES / Depolamalı RES
260 GW Depolamalı Rüzgar ve Güneş Depolamalı Başvuru gerçekleşti. 33GW Çağrı Mektubu alındı.
2024 yılında verilen izinlerin, yatırıma geçmesini bekliyoruz!
Aselsan Depolama Sistemlerinin Yönetimi ve Şebeke Entegrasyonu yazılımları ile İnverter çalışmaları geliştiriyor.