Solar Enerji Alanındaki Tüm İhtiyaçlarınız İçin Bize Danışabilirsiniz! +90 507 933 83 84
Solar Çit Nedir? Solar Fence Örnekleri Nelerdir? Faydaları ve Zararları?
Solar Çit Nedir? Solar Fence Örnekleri Nelerdir? Faydaları ve Zararları?
1/22/20243 min oku


Solar Çit -Solar Fence- nedir? Hangi amaçla kullanılır? Solar Çit kullanımının faydaları nelerdir? Solar Fence kullanımının zararları nelerdir? Solar Çit Maliyetleri? Solar Fence Fiyatları? gibi sorulara yanıt bulabileceğiniz yazımızı aşağıda okuyabilirsiniz?
1) Solar Fence (Solar Çit) Nedir?
Solar Çit uygulamaları evinizin veya işyerinizin sınırlarına bir çit mantığıyla kurulacak güneş enerji sistemidir. Normalde taş duvar, tel örgü, beton blok gibi çitlerin yerine çelik veya alüminyum konstrüksiyon ile birlikte güneş panellerinin yerleştirilmesiyle sınır şeklinde bir güneş enerji sistemi montajı gerçekleştirilebilir.
Böylece normalde atıl olan sınırlara, güneşten gelen ışık enerjisini güneş panelleri yardımıyla elektrik enerjisine çevirerek elektrik üretimi yapılabilir. Aynı zamanda çit mantığıyla alanı bölme, koruma işlevi de gerçekleştirilebilir. Kısacası atıl alandan elektrik enerjisi üretilip tasarruf etmeniz sağlanır.
2) Solar Fence (Solar Çit) Faydaları Nelerdir?
Bifacial yüksek performanslı bir güneş paneli dikey olarak montajlanırsa, doğu-batı yönelimi sayesinde sabahları ve akşamları elektrik üretecektir. Bu özellik, daha yüksek elektrik fiyatları elde etmenin ve yıllık elektrik verimini %10'a kadar artırmanın yanı sıra elektrik şebekeleri üzerindeki yükü de azalttığı anlamına gelir. Solar çit, sabah ve akşam saatlerinde geleneksel sistemlerden çok daha iyi sonuçlar üretebilir.
Modül yüzeyi ister kuzey-güney ister doğu-batı yönünde olsun, doğrudan güneş ışığı almayan tarafta da elektrik üretilir. (Bi-facial panel kullanılırsa)
Bu da Solar Fence sistemlerinin, elektrik şebekelerinin rüzgar ve konvansiyonel FV sistemlerinden gelen kapasiteye yakın çalıştığı alanlarda da kullanılabileceği anlamına gelmektedir. Ancak 'iki yüzeyli güneş çiti' bundan çok daha fazlasını yapabilir: düz monteli PV sistemlerinden veya çatı kurulumlarından enerji üretimi bazen kış aylarında, örneğin karlı bölgelerde tamamen durabilirken, dikey olarak hizalanmış sistemler kış aylarında bile sürekli üretim sağlar. Genellikle tarımsal alanların çitle çevrilmesinde bir seçenek olan çift yükseklikte düzenlenmiş güneş çitleri (örneğin hayvancılık için, serbest veya mera alanlarının çitle çevrilmesi), geleneksel çatı üstü kurulumlardan daha yüksek bir elektrik verimi sunar ve ayrıca neredeyse sınırsız arazi kullanımı ve yönetimi sağlar.


3) Solar Fence - Solar Çit Dezavantajları Nelerdir?
Solar Çit dezavantajlarına gelecek olursak; arazinin sınırına kurulacağı için öncelikle hırsızlık olaylarına daha açık olduğunu söylemek gerekir. Öyle ki, arazinin dışında sökülüp çalınma ihtimali, Çatı GES'e göre daha kolaydır.
Öte yandan, Solar Fence - Solar Çitlerin arazi sınırında olacağı için hasar alması daha kolaydır. Örneğin büyükbaş bir hayvan çite çarpıp hasar verebilir. Veya yoldan geçen bir aracın taş fırlatmasıyla sınırda bulunan güneş panellerinin zarar görmesine neden olabilir.
Bir diğer solar çit - solar fence dezavantajı kablolama ve konstrüksiyon maliyetlerinde yaşanabilir. Solar çitler düz bir sıra halinde bağlantıları yapılacağı için solar panelin artı + ve eksi - uçları arası mesafe uzayabilir ve solar panellerin invertere ya da dönüştürücüye olan mesafesi artabilir böylece solar çitlerde daha fazla kablo kullanılma ihtimali oluşabilir.