Maden Kanununda Değişiklikler, Enerji Alanında Düzenlemeler Geliyor

Maden Kanunu'nda değişiklik yapılıyor. 10 yılını doldurmuş Lisanssız GES'lerin durumu ne olacak meselesi bu düzenlemede belirleniyor. Yenilenebilir Enerji Desteklemelerinde değişiklik olacak mı?

1/30/20241 min oku

10 yıllık faaliyet süresini bitiren lisanssız üretim tesisleri, lisans bedelini ödemek şartıyla lisans alabilecek. Bu minvaldeki lisans bedeli , lisans süresi ve lisanslı üretim faaliyetine geçilmesine ilişkin diğer hususlar EPDK tarafından belirlenecek.

Lisanssız üretime devam edecek tesisler, üretilecek ihtiyaç fazlası enerji için, Piyasa Takas Fiyatını geçmemek üzere fiyat ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslar cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.

Enerji Verimliliği Kanunu'na başvuru sahibi, spesifik enerji tüketimi ve karbon yoğunluğu gibi ibareler eklenecek.

Enerji verimliliği projelerinin desteklenmesi, enerji ve/veya karbon yoğunluğunun veya spesifik enerji tüketimin azaltılmasıyla ilgili uygulamalara yönelik usul ve esaslar belirleniyor. Buna göre, enerji verimliliğini artırmak amacıyla hazırlanan projeler, Bakanlık tarafından 15 milyon lirayı geçmemek kaydıyla bedellerinin en fazla yüzde 30 oranında desteklenecek.

Enerji ve/veya karbon yoğunluğunu veya spesifik enerji tüketimini Bakanlığın belirlediği kriterler çerçevesinde azaltan başvuru sahiplerine, ödenek imkanları göz önüne alınmak ve 10 milyon lirayı geçmemek kaydıyla, kriterlerde belirlenen yıla ait enerji giderinin en fazla yüzde 30'u oranında destek ödemesi yapılacak. Destek bedeli her yıl, bir önceki yıla ilişkin ilan edilen yeniden değerleme oranında, takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılacak.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, enerji verimliliğinin artırılması ile yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılmasına yönelik araştırma ve geliştirme projelerini öncelikle destekleyecek. Bu projelerin yönlendirilmesinde ve değerlendirilmesinde Bakanlığın görüşü alınacak.